Relaxatietherapie is een vorm van therapie die je leert lichamelijk en mentaal tot rust te komen.
Het omvat een uitgebreid aantal technieken met als doel het stress-niveau onder controle te krijgen om het alledaags functioneren te verbeteren. Langdurige negatieve stress kan lichamelijke klachten veroorzaken (bv hoofdpijn, buikpijn, nekpijn,…), kan ervoor zorgen dat je je dagelijkse bezigheid (werk, gezin, sport,) niet meer goed kan uitvoeren. Zo geraak je in een vicieuze cirkel waarbij het stressniveau blijft stijgen.
Het doel van relaxatietechnieken is de chronische stress (vicieuze cirkel) te onderbreken en aldus het functioneren van ons lichaam zelf in handen nemen.
Relaxatietherapie is gericht op ontspanningsoefeningen. Het doel is fysiek en mentaal tot rust komen. Er bestaan veel methodieken:
Er zijn verschillende soorten relaxatietherapie. Tijdens de eerste 2 sessies wordt samen bekeken wat de stressfactoren zijn en wat je wil bereiken. Er wordt kennisgemaakt met verschillende technieken. De techniek die het beste bij jou past, gaan we samen aanleren.
Elke sessie begint met een korte evaluatie en indien nodig wordt de therapie bijgestuurd.
Tijdens de sessies wordt dit aangeleerd maar oefenen tussen de sessies thuis is essentieel om de relaxatietechniek onder de knie te krijgen. Dit is uitermate belangrijk want het uiteindelijke doel is dat je de techniek kan inzetten om beter te kunnen omgaan met chronische stress en in acute stresssituaties (bv examens, acute angst, sollicitatie,…)
Naast het aanleren van de relaxatietherapie wordt ook samen bekeken wat de grootste stressfactoren zijn, waar je wel energie van krijgt. We proberen te zoeken naar een balans zodat de stress op een “gezond niveau” is en geen negatieve chronische stress meer blijft.
Vaak is het nuttig om dit te visualiseren op papier, soms wordt ook aangeraden om een dagboek bij te houden met activiteiten en eventuele klachten, stress die hiermee gepaard gaan. Dit kan zeer nuttig zijn om chronische stress in de toekomst ter vermijden.
Vele kinderen kampen met stress waardoor zij moeilijk te begrijpen gedrag of angsten vertonen. Dat heeft een grote impact op het welzijn van het kind, de leerprestaties van een kind, het slaappatroon, faalangst, ..
We leren je kind om te gaan met stress via mindfulness (zelfbewustzijn) of door bewust adem te halen of spiergroepen op te spannen en te ontspannen, door aanleren specifieke yogaoefeningen.
Dit kan voor kinderen met:
Ilse heeft in 2021-2023 een postgraduaat relaxatie gevolgd waardoor ze een grondige evidence based basis heeft en kennis heeft van verschillende relaxatietechnieken.